Tryllekunstneren med den usynlige sygdom 

Nicklas Berg-Magic er pensioneret tryllekunstner med Ehlers-Danlos syndrom (EDS). Hele Nicklas' historie begyndte, som så mange andre, da han i året 1991 blev født på Holbæk sygehus.

Som 3-årig fik han revet skulderen ud af led under en togtur, da toget bremsede, og hans mor greb fast i armen, så han ikke faldt. Ingen havde på daværende tidspunkt mistanke om, at der kunne være noget, som ikke var normalt, selvom han var og stadigvæk er meget hypermobil.

Som 6-årig begyndte interessen for cirkus, hvor han optrådte med at køre på ethjulet cykel. I de efterfølgende år udviklede han en stor passion for trylleri og bugtalekunst.

Som 14-årig deltog han i TV2’s talentshow ”Sådan Cirkus” med sit trylleri, der åbnede døre for en karriere som fuldtidsprofessionel tryllekunstner.
Nicklas turnerede gennem hele Danmark og det nordlige Tyskland, og hans trylleshow blev elsket af publikum, store som små. 

Men i en alder af cirka 20 år begyndte Nicklas så småt at tabe ting, da hans hænder ikke længere ville samarbejde helt, som de plejede. Selvom han dagligt lavede styrketræning, blev problemet kun værre. I bilen på vej til trylleshows måtte han holde ind til siden for at lægge isposer på hænder og underarme for at lindre smerten. Han havde også en kettlebell med, som han brugte til at forsøge at få løsnet lidt op, når musklerne omkring leddene gik i selvsving især efter at have lavet mange ballondyr. 

På det tidspunkt var han endnu uvidende om, at det var Ehlers-Danlos Syndrom (EDS), der var begyndt at give problemer.

Lægerne sagde, at hans gentagne forstuvninger og overrevnede ledbånd nok skyldtes, at han havde været uheldig. Det ændrede sig, da han som 27-årig var tvunget til at sygemelde sig, da det ikke længere var en mulighed at passe jobbet som tryllekunstner, når hænderne slet ikke ville samarbejde mere. 

Smerterne, som hele livet altid havde været til stede i alle led, var nu blevet alt for voldsomme. 

”Man hører ofte folk klage over, at de har ondt et eller andet sted. Så jeg har altid troet, at det var normalt at have ondt i leddene, og at alle andre også bare satte finger, håndled osv. på plads, når de gled ud af led”

Fortæller Nicklas

Nicklas’ liv ændrede sig hurtig til noget, som han aldrig havde forestillet sig, da han blev diagnosticeret med EDS. EDS er en sjælden, arvelig bindevævssygdom, der påvirker bl.a. led og organer. 

Men diagnosen gav pludselig rigtig god mening, for så var der en årsag til, at Nicklas helt tilbage i skoletiden oplevede problemer, som andre ikke havde. Det kunne f.eks. være at have problemer med at holde fast på en blyant, ikke at kunne sparke hårdt til en fodbold uden at forstuve anklen eller at knæ, skuldre og håndled osv. ofte gik helt eller delvist ud af led.  

Hvad så nu?

I dag står Nicklas over for en ny og meget anderledes hverdag. Sygdommen har nu begrænset hans gangfunktion så meget, at han dagligt anvender en el-kørestol for at kunne fungere. 

Overgangen fra at være selvstændig tryllekunstner og til at leve med et progredierende fysisk handicap er en kæmpe omvæltning. Ikke mindst kampen for at kunne få den rette hjælp og de hjælpemidler, som gør, at hverdagen kan fungere.

”Det er som om den manglende viden om Ehlers-Danlos syndrom – også i det offentlige system – giver ekstra udfordringer, da man nogle gange bliver mødt med skepsis og mistro. Jeg har oplevet, at sagsbehandleren mistænkte mig for at være psykisk syg, da sagsbehandleren ikke troede at svær hypermobilitet eller EDS kunne invalidere en. Men har heldigvis også mødt sagsbehandlere, der har været gode til at sætte sig ind i sygdommen, og de udfoldninger som jeg har”

Fortæller Nicklas

Om Nicklas

Nicklas Berg-Magic er 32 år gammel. Han er pensioneret Entertainer – Tryllekunstner samt Bugtaler, og så har han Ehlers-Danlos Syndrom, der er en medfødt bindevævssygdom.

Nicklas var 29 år, da han endelig fik stillet diagnosen. 

Han er født og opvokset i Holbæk på Sjælland, inden han som 16-årig flyttede med familien til Sønderjylland ved Aabenraa.